Reis visumvrij naar Rusland met een FAN ID

Last update: 31-12-2017

Iedereen die ooit naar Rusland is gereisd weet dat je normaal gesproken een visum nodig hebt om het land in te mogen. Zo is Rusland bijvoorbeeld geen lid van Schengen wat het vrij reizen van personen betreft. Speciaal voor het WK voetbal 2018 is er een nieuwe wet goedgekeurd die het voor bezoekers van een voetbalwedstrijd mogelijk maakt om visumvrij naar Rusland te kunnen reizen. Maar stap nu niet direct in het vliegtuig, je zult namelijk een FAN ID moeten aanvragen.

FAN ID

Zoals benoemd is het normaliter noodzakelijk een visum aan te vragen om Rusland in te mogen. Echter wordt er een uitzondering gemaakt tijdens het WK voetbal 2018 in Rusland. De president van Rusland, Vladimir Putin, heeft namelijk aangegeven voetbalfans uit de hele wereld toe te laten zonder visum tijdens het WK. Er kleeft wel een grote 'mits' aan dit verhaal, supporters moeten namelijk wel in bezit zijn van een speciale identiteitskaart, oftewel FAN ID. Deze speciale identiteitskaart geldt als visum en je moet deze bij je dragen om een van de wedstrijden te bezoeken. Dankzij de speciale FAN ID wordt supporters hoge visumkosten bespaard en de autoriteiten hebben een machtig instrument om geregistreerde hooligans uit stadions te weren. De FAN ID is namelijk persoonsgebonden en daardoor niet overdraagbaar aan andere personen. Ook Russische voetbalfans moeten beschikken over een FAN ID.

FAN ID aanvragen

De FAN ID is verplicht wanneer je een wedstrijd tijdens het WK wilt bezoeken. Met een FAN ID kan je meerdere wedstrijden bezoeken tijdens het toernooi. Het aanvragen van een FAN ID is mogelijk via een speciale website:

 
 Host Cities Matches News

Fifa World Cup Russia 2018 | Минспорт России

Fan guide Log in  

FAN ID

 
 
 TO FAVOURITES
 
 
 
 
 Host Cities Matches News

Fifa World Cup Russia 2018 | Минспорт России

Fan guide Log in  

FAN ID

 
 
 TO FAVOURITES
 
 
 
 

Voorbeeld van een FAN ID

Wat heb je nodig voor de aanvraag?

Tijdens de aanvraag is het nodig verschillende gegevens in te voeren:

  • Naam
  • Geboortedatum
  • Geslacht
  • Informatie over je paspoort of ID
  • Mobiele telefoonnummer en e-mailadres
  • Adresgegevens
  • Pasfoto in kleur welke niet ouder is dan 6 maanden en een formaat heeft dat niet groter is dan 420 x 525 pixels
  • Nummer van je wedstrijdticket (of nummer van de bestelling wanneer je meerdere tickets hebt gekocht) 

Bevestiging

Na het indienen van de aanvraag ontvang je een tekstberichtje op je mobiel plus een bevestiging per e-mail. De duur van de aanvraag neemt maximaal 72 uur in beslag waarbinnen je nogmaals een bericht ontvangt.

Toch een visum aanvragen?

Mocht je toch naar Rusland willen reizen met een visum, dan is dat natuurlijk ook gewoon mogelijk. Een visum kost normaal gesproken € 65,- per persoon. Houd rekening met een stroperige aanvraag, om niet mis te grijpen kan je het best al minimaal drie maanden voor vertrek de visumaanvraag indienen via het Russisch consulaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Maritis Malla
2 jaar geleden

We moeten passeren met Wit Rusland naar WK in Rusland is de fan id.voldoende om te kunnen aan de grens ? Graag een antwoord aub. Dank u.

Bullens Gratianne
2 jaar geleden

Mag je de ID aanmaken met je belgisch paspoort of moet het een internationaal paspoort zijn

Paul
2 jaar geleden

Kan iemand me helpen met : stap 3 ,
e-mail = ok
telefoonnummer = ok
Registration.title.recieveDATA.nl , wat moet ik hier invullen aub?
Alvast bedankt

gert
2 jaar geleden

op welke site moet je fan id aanvragen?
www.fan-id.ru is helemaal niet duidelijk en werkt niet...probleem is dat alle website ivm fancard naar deze website verwijzen....

Elmer Schreurs
2 jaar geleden

@Hecham
Misschien is het jou inmiddels gelukt, zo niet en voor iedereen die er nog mee aan de slag gaat: de Nederlandstalige site lijkt gewoon niet af te zijn gemaakt, de Engelstalige werkt wel goed.

Hecham
2 jaar geleden

Het lukt mij niet om een fan id te maken omdat de site niet geheel duidelijk wordt weergegeven. Half russisch en half nederlands en erg onduidelijk. Ook via de site fifa.com waar je wordt door gelinkt naar fan id.ru is hetzelfde verhaal. Is er een nederlandse site om de id aan te maken?

Hardiquest Jan
3 jaar geleden

Hoi, hoe lang op voorhand dien je een visum aan te vragen?

Maak een Gratis Website met JouwWeb