Loting WK 2018 op 1 december 2017

Last update: 31-10-2017

Een spannend moment voorafgaand aan het WK voetbal is de loting. Tijdens de loting wordt bepaald welke landen er bij elkaar in de poule komen tijdens het eindtoernooi. Kom te weten op welke datum de loting wordt uitgevoerd en hoe de poules straks zullen zijn ingedeeld.

Datum loting eindronde WK 2018

Waar het uiteindelijk natuurlijk allemaal om draait is de eindronde van het WK voetbal 2018. Het toernooi vindt plaats van 14 juni tot en met 15 juli 2018. De loting vindt plaats op 1 december 2017. Tijdens de loting zal de verdeling van continenten zo optimaal mogelijk worden gedaan om zodoende een echt WK te spelen. Dat betekent dat er bijvoorbeeld nooit meer dan twee Europese landen in één poule zullen zitten. De poules van WK 2018 vind je op deze pagina.

Potindeling

De FIFA-ranglijst van 16 oktober 2017 wordt aangehouden voor de potindeling. De groepshoofden zijn daarom nu al bekend, dit zijn de zeven beste landen van de ranglijst plus organisator Rusland. De acht groepshoofden zijn daarom Duitsland, Portugal, Argentinië, België, Polen, Frankrijk en Rusland.

Landen

Hoewel het nog onbekend is welke landen zich zullen plaatsen voor het WK voetbal 2018 is al wel bekend hoeveel landen ieder continent mag afvaardigen. Om te beginnen is de organisator Rusland uiteraard al geplaatst. De verdere verdeling is als volgt:

  • Europa: 13 + organisator Rusland
  • Afrika: 5
  • Azië: 4,5
  • Noord- en Midden-Amerika plus de Caraïben: 3,5
  • Zuid-Amerika: 4,5
  • Oceanië: 0,5
  • Totaal aantal deelnemers: 32 landen

Play-offs

In bovenstaande overzicht is het wellicht vreemd om halve deelnemers terug te zien. Dit komt doordat er sommige intercontinentale play-offs plaatsvinden. Zo speelt de winnaar van Oceanië tegen de nummer vijf uit Zuid-Amerika en neemt de nummer vijf van Azië het op tegen de nummer vier van Noord-, Midden-Amerika en de Caraïben. De winnaar van deze play-offs kwalificeren zich voor het WK voetbal 2018 in Rusland.