WK 2018: Kwalificatieregels

Last update: 28-11-2017

De WK Kwalificatiereeksen zijn inmiddels afgelopen. Onderstaand volgen de regels waaraan voldaan moest worden:

Aan het WK doen 32 landen mee. De deelnemers zijn pas bekend na afloop van de WK kwalificatiewedstrijden. Alleen organisator Rusland is verzekerd van een plek op het WK. Onderstaand zijn kwalificatieregels per continent opgesomd inclusief het toegestane aantal landen per continent. Ook zijn de reeds gekwalificeerd landen vermeld.

Europa (UEFA)

De meeste deelnemers aan het WK voetbal 2018 zullen afkomstig zijn uit Europa, om precies te zijn 14. Doordat Rusland al automatisch is geplaatst als organisator van het WK voetbal 2018 zijn er nog 13 plekken te vergeven. Europa is traditioneel de hofleverancier van het WK voetbal, aangezien Europa elk WK enkele topfavorieten levert zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, enzovoorts. Ook Nederland en België weten zich vaak te tonen op het wereldtoneel. Aan de WK kwalificatie van Europa doen 54 landen mee. Er zijn in totaal 9 poules en alle nummer 1 teams kwalificeren zich direct voor het WK voetbal 2018. De nummer 2 teams (beste 8 nummers twee van de 9 poules) spelen nog een play-off tegen elkaar met als inzet nog eens vier startbewijzen:

  • Direct gekwalificeerd: Rusland + 9 poulewinnaars
  • Kwalificatie via play-off: 4 landen die als tweede zijn geëindigd in de poule

Afrika (CAF)

Het Afrikaanse voetbal zit al enkele decennia in de lift en levert steeds meer topspelers af. Ook op WK's weet er steeds vaker een Afrikaans land ver door te dringen in het toernooi. In Afrika pogen in totaal 54 landen het WK voetbal 2018 te halen. Hiervoor zijn er drie rondes opgezet waarbij de eerste twee rondes knock-out rondes zijn. In ronde 1 spelen 26 teams een knock-out duel waarna er dus 13 teams doorstromen naar ronde 2. De 27 beste landen stappen pas in bij ronde 2. De 40 landen worden dus gereduceerd tot 20 landen die doorstromen naar ronde 3. In de derde ronde worden er vijf poules gespeeld met ieder 4 teams. De groepswinnaar van elke poule gaat naar het WK voetbal 2018:

  • Direct gekwalificeerd: 5 landen die als groepswinnaar eindigen in ronde 3 van de WK kwalificatie

Azië (AFC)

In Azië strijden 46 landen voor een ticket op het WK voetbal 2018. In de eerste ronde strijden de 12 laagst gerangschikte landen om een plek in ronde 2. De zes winnaars sluiten dan aan bij de 34 beste landen uit Azië. De 40 landen worden verdeeld over 8 poules met ieder 5 landen. Ze spelen per land dus 8 wedstrijden per poule. De poulewinnaars en de 4 beste nummer twee landen gaan door naar de derde ronde. Er blijven dus 12 landen over die in twee poules van ieder 6 landen gaan spelen. De nummers 1 en 2 van iedere poule kwalificeren zich voor het WK voetbal 2018. De nummer 3 van iedere poule speelt tegen elkaar voor een plek in een intercontinentale play-off:

  • Direct gekwalificeerd: 4 landen die als groepswinnaar of nummer 2 eindigen in ronde 3 van de WK kwalificatie
  • Kwalificatie via play-off: de winnaar van de play-off van de nummers drie uit ronde 3 van de WK kwalificatie spelen een intercontinentale play-off tegen de nummer vier van het continent Noord-, Midden-Amerika en de Caraïben).

Noord-, Midden-Amerika en de Caraïben (CONCACAF)

35 landen spelen om uiteindelijk drie vaste startbewijzen en optioneel nog een vierde startbewijs. Dit gaat via een stelsel dat in totaal vier rondes beslaat. In de eerste ronde spelen de 14 minste landen een play-off ronde waarvan er dus 7 doorstromen naar ronde 2. In ronde 2 spelen 20 landen  wederom een knock-out ronde en er stromen dan dus 10 landen door. In ronde 3 sluiten wederom 2 landen aan en spelen dus 12 landen een knock-out om in ronde 4 te geraken. De 6 winnaars worden samengevoegd met de 6 beste landen van dit continent en spelen in drie poules van iedere vier landen tijdens ronde 4. De nummers 1 en 2 van de poules gaan door naar de vijfde ronde. In ronde vijf spelen de 6 laatst overgebleven een poule waarin de nummer 1 tot en met 3 zich plaatsen voor het WK voetbal 2018. De nummer 4 uit ronde 5 speelt een intercontinentale play-off wedstrijd tegen de nummer vijf van het continent Azië.

  • Direct gekwalificeerd: nummer 1 tot en met 3 uit WK kwalificatiepoule ronde 5
  • Kwalificatie via play-off: de nummer 4 speelt play-off tegen nummer 5 Azië

Zuid-Amerika (CONMEBOL)

Zuid-Amerika heeft een eenvoudige opzet qua WK Kwalificatie. De tien landen uit dit continent zitten allemaal in één poule en spelen gezamenlijk een competitie. In totaal worden er dus per land 18 wedstrijden gespeeld. De beste 4 landen kwalificeren zich direct voor het WK voetbal 2018, de nummer 5 speelt een intercontinentale play-off tegen de winnaar van het continent Oceanië).

  • Direct gekwalificeerd: nummer 1 tot en met 4 uit de WK kwalificatiepoule
  • Kwalificatie via play-off: de nummer 5 speelt play-off tegen winnaar Oceanië

Oceanië (OFC)

In Oceanië doen 11 landen mee aan de strijd om het WK ticket. Tijdens ronde 1 doen de slechtste vier landen mee aan een poule waarvan de nummer 1 zich kwalificeert voor ronde 2. In ronde 2 worden twee poules met ieder vier landen gespeeld. De nummers 1 tot en met 3 van iedere poule spelen verder in ronde 3. In de derde ronde worden 2 poules met ieder 3 landen gespeeld. De groepswinnaars kwalificeren zich voor de finale van Oceanië. De winnaar van de finale speelt een intercontinentale play-off wedstrijd tegen de nummer vijf van het continent Zuid-Amerika.

  • Kwalificatie via play-off: de winnaar van Oceanië speelt play-off tegen nummer 5 van Zuid-Amerika

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak een Gratis Website met JouwWeb